Usein kysytyt kysymykset

Itämainen tanssi

Itämainen tanssi on Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tanssitraditioon pohjautuva etninen tanssilaji, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä vatsatanssi. Lähi-idässä itämainen tanssi on kaikkien naisten tanssi. Sen liikekieli perustuu kehon luonnollisiin liikeratoihin ja sopii siten kaiken ikäisille ja kokoisille eikä itämaisen tanssin harrastamiseen tarvita erityistä notkeutta. Monipuolisena tanssitaiteena laji tarjoaa kuitenkin haastetta myös kunnianhimoisemmille harrastajille. Seitsemän Hunnun Tanssi ry:llä onkin ryhmiä niin leppoisaa tanssiliikuntaa toivoville kuin tanssiosaamistaan innokkaasti syventäville harrastajille.

Itämaisen tanssin historiaa

Itämaisen tanssin uskotaan olevan jopa 5000 vuotta vanhaa. Tanssin alkuperä liittyy todennäköisesti hedelmällisyyskultteihin ja äitijumalattaren palvontaan. Itämainen tanssi sellaisena kuin sitä Suomessa harrastetaan on kotoisin Egyptistä. Samankaltaisia tansseja tanssitaan muuallakin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä aina Marokosta Turkkiin ja Kreikkaan, jossa tanssitaan itämaisen tanssin erästä muotoa, tsiftetéliä.

Kotitanssista estradille

Itämainen tanssi on alkujaan kansan tanssia. Naiset ja miehet tanssin syntysijoilla ovat tanssineet juhlissa ja arkensa iloksi, sähestyksenä laulu ja taputus. Yhä vieläkin kotitanssi elää, ja se siirtyy äidiltä tyttärelle. Se on osa arabimaiden kulttuuria ja elämää.

Myös miehet tanssivat itämaista tanssia, mutta eri tavalla, maskuliinisemmin. Monissa kansantansseissa on miehille omat askeleet ja kuviot, ja esimerkiksi tahtib on nimenomaan miesten keppitanssi. Arabimaissa sekä naiset että miehet tanssivat juhlissa, mutta omissa ryhmissään, miehet keskenään ja naiset keskenään.

1900 -luvun myötä itämainen tanssi on kehittynyt nykymuotoonsa. Tanssi on muuttunut estradikelpoiseksi taidetanssiksi, ja alkuperäiset kansantanssit on jalostettu tanssiryhmille sopiviksi koreografioiduiksi teoksiksi.

Monta tyyliä ja lajia

Itämainen tanssi ei ole vain yksi tanssi vaan siihen liittyy monia erilaisia tanssityylejä ja -lajeja. Estraditanssi on monien mielestä sitä oikeaa itämaista tanssia huiveineen, kaksiosaisine pukuineen ja hienostuneine liikkeineen. Yllättävää kyllä, juuri estraditanssissa on eniten vieraita vaikutteita.

Baladi on "sitä mitä kaikki tanssivat". Tanssi on keskivartalokeskeisempää ja sitä tanssitaan usein lähes paikallaan. Baladia on luonnehdittu itämaisen tanssin sieluksi.

Kansantanssien kirjo on monimuotoinen: yksinkertaiset fellahitanssit, erilaiset beduiinitanssit, nuubialaistanssin keikkuva kävely, aleksandrialaistanssin keikistely milayan kera, rempseä saidi, hiuksia ja ylävartaloa hyödyntävä khaligi, marokkolaisista ja tunisialaisista kansantansseista puhumattakaan. Useimmissa kansantansseissa on omat asunsa ja monissa oma liikekielensä.

Nuoret ovat löytäneet disco orientalin, perinteisestä itämaisesta tanssista versoavan modernimman fuusiotyylin.

Miksi harrastaisin itämaista tanssia?

Itämainen tanssi sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Perinteinen itämainen tanssi liikuttaa lempeästi ja voimistaa hellävaroen niitä ruumiin osia, jotka nykyelämässä jäävät vähälle käytölle: rinta- ja selkärankaa, hartioita, vatsan syviä lihaskerroksia, lantionpohjaa...

Monet tanssin harrastajat ovat havainneet, että itämainen tanssi on auttanut löytämään kadoksissa olleita lihaksia, kehittämään ryhtiä, parantamaan lantionpohjan lihaksia, kehittämään ryhtiä, parantamaan lantionpohjan lihasten kuntoa. Joillekin tanssi on tuonut avun selkäsärkyihin tai helpottanut niska- ja hartiaseudun jännitystiloja. Itämainen tanssi on hyvä liikuntamuoto sellaisillekin, joille hypyt ja muut vauhdikkaat liikkeet eivät sovi.


Itämainen tanssi on voittopuolisesti tunnetta ja lämmintä sielun tanssia - siitä henkii itsearvostusta, voimaa ja maanläheisyyttä. Kevyt leijailu ei kuulu itämaisen tanssin olemukseen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että naiset osaavat pitää hauskaa yhdessä ja että rohkeus värittää elämän.

Tutkimus todistaa: Tästä lajista saat itsellesi positiivisen kehonkuvan

17.09.2014 klo 8:46

Oletko epävarma ulkonäöstäsi? Aloita tämä harrastus, se voi tehdä ihmeitä.

Kielteinen kehonkuva on monen ongelma. Oma ulkonäkö ei miellytä, siinä tuntuu olevan paljon korjaamisen varaa. Ulkonäkö voi hävettää tai olemus voi tuntua jollakin tavalla ongelmalliselta.

Moni treenaa ja näkee paljon vaivaa voidakseen katsoa iloisena peiliin, mutta turhaan. Epävarmuus ja tyytymättömyys eivät katoa. Kaukana on ihanne siitä, että kehostaan voisi olla ylpeä ja iloinen.

Australilaistutkijat ovat löytäneet lajin, joka todella auttaa parantamaan naisen käsitystä omasta kehostaan. Laji on tanssi, eikä mikä tahansa tanssi vaan nimenomaan vatsatanssi eli itämainen tanssi. Tutkimuksessa oli mukana 112 opiskelijanaista. Heiltä kysyttiin muun muassa, miten viehättäviksi he arvioivat oman kehonsa miesten silmissä.

Tanssilajeilla on eroa. Aiemmat tutkimukset kertovat, että esimerkiksi nykytanssin tai street-lajien harrastajat suhtautuvat paljon kriittisemmin kehoonsa kuin etnisten tanssilajien harrastajat.

Sensuaalisuuden teho

Itämaisen tanssin harrastajat antoivat kehostaan paljon positiivisempia arvioita kuin muut. Heille muiden mielipiteet heidän vartalostaan olivat vähemmän tärkeitä kuin muille.

Tutkijoiden tulkinnan mukaan vatsatanssi voi antaa naiselle itsetuntoa sen suhteen, että hän on oman kehonsa valtiatar. Vatsatanssin harrastajat näyttävät olevan muita paremmin läsnä tässä hetkessä.

Vatsatanssin erikoisominaisuus näyttää olevan se, että sen parissa nainen saa turvallisesti ja luovasti tutustua ja tuoda esille omaa sensuaalisuuttaan.

Kaikenkaikkiaan vatsatanssi näyttää tutkijoiden mukaan olevan yhteydessä positiiviseen kehonkuvan rakentumiseen.

Lähde: https://www.counselheal.com

HELJÄ SALONEN

helja.salonen@ilmedia.fi